Lichamelijke Opvoeding / HPE

LO/HPE op het Heerbeeck College

 

LO / HPE op het Heerbeeck College

Het vak dat je op de basisschool nog ‘gym’ noemde, noemen we op het Heerbeeck College ‘Lichamelijke Opvoeding’(LO) of, als je voor HIC kiest, ‘Health & Physical Education’ (HPE). Je krijgt dan in het Engels les.

Les LOOp het Heerbeeck College heeft iedere leerling per week minimaal twee lesuren LO / HPE. Deze twee lesuren zijn altijd aaneengesloten, zodat er geen tijd verloren gaat aan omkleden. Als het buiten warm genoeg is, heb je buiten les op een van de vele sportvelden waar het Heerbeeck College gebruik van mag maken. Zo kunnen we met onze lessen terecht op de handbalvelden, voetbalvelden, twee kunstgrasvelden en niet te vergeten de atletiekbaan. Omdat we zoveel verschillende velden kunnen gebruiken ga je bij LO / HPE dan ook kennis maken met heel veel verschillende sporten zoals: softbal, hockey, korfbal, atletiek, handbal, rugby, American Football en nog veel meer. Als het buiten kouder wordt, hebben we binnen les. We kunnen gebruik maken van drie gymzalen op school en drie gymzalen van Sporthal Naestenbest. Ook daar doen we verschillende sporten zoals: dansen, trampoline springen, volleybal, basketbal, judo, trapezezwaaien, badminton en nog veel meer.

In onze lessen LO / HPE staan niet alleen al die verschillende sporten centraal. Je leert er namelijk ook vaardigheden als scheidsrechteren, coachen, hulpverlenen en héél belangrijk: samenwerken. Voor LO krijg je geen cijfer zoals bij vakken als wiskunde en biologie. Wat voor soort beoordeling je wel krijgt kun je lezen onder het kopje ‘beoordeling’.

Bij de lessen LO / HPE staat met plezier leren – op  je eigen niveau – voorop!  Les HPE

Tip! Als je nóg meer wil weten over dit superleuke vak, kom dan eens kijken tijdens de Open Dag, of tijdens de doe-avonden of de HIC-experience!
Beoordeling

 

 

 

Beoordeling

Tijdens de lessen LO en HPE  ga je werken aan verschillende vaardigheden en bekwaamheden. Uiteraard ga je in alle lessen veel bewegen, maar niet bij alle onderdelen word je beoordeeld op hoe goed je kunt sporten. Op welke drie onderdelen je wél wordt beoordeeld, lees je hieronder.

Bewegingsbekwaamheid:
In de lessen waarin bewegingsbekwaamheid centraal staat, ben je met name bezig om jezelf (en anderen) te verbeteren in een bepaalde sport. De docenten houden er rekening mee dat niet iedereen een goede sporter is. Samen met plezier leren,  op je eigen niveau, staat voorop!

Omgangsbekwaamheid:
Tijdens de lessen waarin omgangsbekwaamheid centraal staat, gaat het er niet om hoe goed je kunt sporten. Tijdens deze lessen leer je bijvoorbeeld hoe je door middel van samenwerken ervoor kunt zorgen dat je een leuk balspel verzint. Voor dat balspel ga je regels verzinnen en maak je eerlijke groepen, zodat iedereen van je groepje plezier beleeft aan het spel! Samenwerken en rekening houden met elkaar zijn hierbij erg belangrijk!

Regelbekwaamheid:
Hierbij gaat het er niet om of je alle regels van de sporten kent. Wat wel onder regelbekwaamheid valt is bijvoorbeeld het leiden van het spel. Je leert hier bijvoorbeeld op welke manier je de rol van scheidsrechter kunt uitvoeren. Waar let je dan op? Durf jij beslissingen te nemen?

De beoordeling:
Vaak is het zo dat de docent geen beoordeling geeft. Dit mag je namelijk zelf doen. Meestal ga je hiervoor in overleg met klasgenoten. Je zult merken dat je prima in staat bent om jezelf te beoordelen. Je krijgt geen cijfer. We werken op het Heerbeeck College met het volgende systeem:

Beoordelingsschema LO-HPE

Zoals je ziet is het bij LO / HPE niet mogelijk om een onvoldoende te halen. De nadruk ligt veel meer op het zelf leren inschatten van je niveau en samen met klasgenoten en de docent aan de slag gaan om dat niveau te verbeteren. Bewegingsbekwaamheid, omgangsbekwaamheid en regelbekwaamheid zijn hierin even belangrijk. De lessen LO zijn bij uitstek geschikt om deze bekwaamheden te ontwikkelen!