Kunst op het HBC

 

Voor een bedrijfsopdracht van opdrachtgever Heemkundekring Dye van Best is in het schooljaar 2018-2019 door enkele leerlingen van 4-havo in kaart gebracht welke kunstwerken er bij het Heerbeeck College te bewonderen zijn. Hieronder vindt u een overzicht van enkele kunstwerken en de informatie die door deze leerlingen in het kader van hun opdracht is verzameld.

 

Kunstwerken:

 

Mythen van Plato
1) Mythen van Plato
Maker: Gertie Bierenbroodspot
Jaartal: 1989
Materiaal: olieverf op paneel
Locatie:  Aula
Beschrijving: Op dit wandkunstwerk staat het verhaal over een griekse filosoof genaamd Plato.

De Klompenheuler


2) De Klompenheuler
Maker: Lou Manche
Jaartal: 1970
Materiaal: Keramiek
Locatie:  Binnenplaats
Beschrijving: In 1970 heeft de gemeente Best de Klompenheuler aan het Heerbeeck College geschonken. In 1971 werd bij het begin van het carnaval de Klompenheuler getooid met de nodigde attributen en onderscheidingen. Het beeld staat voor de ruime geschiedenis van de klompenindustrie in Best. De man die de klompen uit heulde sloeg, een brug tussen ambacht en modern beroepsonderwijs.

Gelukkige Hans


3) Gelukkige Hans
Maker: Lou Manche
Jaartal: 1968
Materiaal: Keramiek
Locatie: Junior College
Beschrijving: Gelukkige Hans stond eerst bij de Lidwinaschool, daarna heeft dit kunstwerk nog op vele plekken gestaan. Na een lange reis is hij uiteindelijk geplaatst in het Junior College van het Heerbeeck.

Wandinstallatie


4) Wandinstallatie
Maker: Toon Teeken
Jaartal: 2005
Materiaal: Plexiglas en verf
Locatie: Aula Junior College Best
Beschrijving: Het kunstwerk bestaat uit 13 lange plexiglas strippen. Iedereen die met de school verbonden was, werd uitgenodigd om voor het kunstwerk spullen te geven die voor hen belangrijk waren. Denk hierbij aan: portretfoto’s en teksten. Deze spullen zijn door Toon Teeken aan de achterkant van de plexiglas strippen aangebracht.

Kunstbanken


5) Kunstbanken
Maker: Leerlingen van de school en Karin Breurs
Jaartal: 2009
Materiaal: beton en mozaïk
Locatie: schoolplein
Beschrijving: Het project kreeg ook wel de naam Social Sofa. Best toepasselijk, want de bank nodigt uit om lekker te gaan zitten en eens een praatje met elkaar te maken. De allereerste exemplaren werden op 9 september 2006 onthuld. Dat waren er toen 23. Volgens Karin Breurs nog lang niet genoeg! Ze pleitte voor het symbolische aantal van duizend bénkskes. We weten niet of het er echt zoveel zijn geworden, maar meer dan tien jaar later zijn er toch een hoop bijgekomen. Ben je op vakantie in Barcelona, Knokke en München en zie je mozaïeken banken staan? Leuk om te weten: die zijn ook gewoon gemaakt in Tilburg! Karins idee van de bènkskes gaat inmiddels de hele wereld over. Ook in Spanje, Duitsland, Italië, Japan en Irak kunnen ze lekker neerploffen op een social sofa. Tof!

Feest
6) Feest
Maker: Albert Niemijer
Jaartal: 1989
Materiaal: onbekend
Locatie: Mavovleugel van de school, tussen de eerste en tweede verdieping
Beschrijving: Dit schilderij is aangekocht bij de opening van het nieuwe gebouw.

Muur gymzaal


7) Kunstwerk tegen de muur van de gymzaal
Maker: onbekend
Jaartal: eind 1950
Materiaal: onbekend
Locatie: De muur van de gymzaal
Beschrijving: Dit kunstwerk komt van de R.K scholengemeenschap (het oude Heerbeeck) en hing aan een balkon boven de hoofdingang. Het dateert uit eind jaren 50. Omdat het gebouw gesloopt ging worden na de verhuizing naar de Willem de Zwijgerweg, is het kunstwerk meegenomen naar het nieuwe gebouw en plat tegen de muur van de gymzaal gemonteerd.

Bronzen beeld


8) Bronzen beeld
Maker: Wout Maters
Jaartal: 1989
Materiaal: Brons
Locatie: Hoofdingang
Beschrijving: Bronzen beeld is ontworpen en voorzien van tekst in samenwerking met leerlingen. Het is aangekocht bij de opening van dit gebouw (het oudste deel) in 1989. Helaas is het beeld gestolen.