Leesweek 12 t/m 16 maart

12 maart 2018
1 maart 2018,
 Off

In de week van 12 tot en met 16 maart is het Heerbeeck College de eerste 20 minuten van de dag niet bereikbaar. Alle leerlingen, docenten, de directie, de conciërges, alle medewerkers van de administratie en de receptie zullen gaan lezen en willen niet gestoord worden. Want lezen is leuk!

Maar dat niet alleen: lezen is ook belangrijk. Uit een groot Canadees onderzoek is gebleken dat lezen empathischer, vriendelijker en socialer maakt, met andere woorden: lezen stimuleert je sociaal-emotionele ontwikkeling. Lezen voedt ook je verbeelding: door letters zonder beeld creëer je een wereld in je hoofd. En het allerbelangrijkste: van lezen word je slimmer. Kinderen die dagelijks 15 minuten (stil) lezen, lezen een miljoen woorden per jaar en vergroten op die manier hun woordenschat. Als ze zelf hun boeken mogen kiezen, vergroot dat de kans dat ze positieve leeservaringen opdoen, en ook buiten school vaker gaan lezen. Van vrij lezen word je dus ook leesvaardig. En die leesvaardigheid heb je nodig voor alle vakken: van wiskunde tot biologie, van natuurkunde tot Engels en Nederlands. Een betere leesvaardigheid leidt tot betere leerprestaties. En ook dat is uit onderzoek gebleken. Kortom: leesvaardigheid is een voorwaarde voor succesvol functioneren op school en in de maatschappij.

In de leesweek leest iedereen van kwart over acht tot vijf over half negen in een zelfgekozen boek (op dinsdag lezen we van vijf over negen tot vijf voor half tien). Dat kan een roman zijn, de krant, een stripverhaal of een tijdschrift, alles wat je leuk vindt. Dus, mocht je ons in de boekenweek nodig hebben en krijg je geen gehoor? Probeer het nog eens na vijf over half negen!

Carin Vaessen
Taalcoördinator