Leesweek 8 t/m 12 april

08 april 2019
5 april 2019,
 Off

In de week van 8 tot en met 12 april is het Heerbeeck College de eerste 20 minuten van de dag ‘niet bereikbaar’. Alle leerlingen, docenten, de directie, de conciërges, alle medewerkers van de administratie en de receptie zullen gaan lezen en willen niet gestoord worden. Want lezen is leuk!

Maar dat niet alleen: lezen is ook belangrijk. Uit een groot Canadees onderzoek is gebleken dat lezen empathischer, vriendelijker en socialer maakt, met andere woorden: lezen stimuleert je sociaal-emotionele ontwikkeling. Lezen voedt ook je verbeelding: door letters zonder beeld creëer je een wereld in je hoofd. En het allerbelangrijkste: van lezen word je slimmer. Kinderen die dagelijks 15 minuten (stil) lezen, lezen een miljoen woorden per jaar en vergroten op die manier hun woordenschat. Als ze zelf hun boeken mogen kiezen, vergroot dat de kans dat ze positieve leeservaringen opdoen, en ook buiten school vaker gaan lezen. Van vrij lezen word je dus ook leesvaardig. En die leesvaardigheid heb je nodig voor alle vakken: van wiskunde tot biologie, van natuurkunde tot Engels en Nederlands. Een betere leesvaardigheid leidt tot betere leerprestaties. En ook dat is uit onderzoek gebleken.

Kortom: leesvaardigheid is een voorwaarde voor succesvol functioneren op school en in de maatschappij.

Toch wordt er steeds minder gelezen. Uit onderzoek van het Heerbeeck blijkt dat kinderen veel en graag lezen in de basisschool, in de middelbare school wordt er steeds minder gelezen en neemt ook het leesplezier schrikbarend af. De belangrijkste redenen zijn: te druk met school, te druk met baantjes, social media, gamen en Netflix.

Wij willen het belang van lezen benadrukken met het organiseren van de leesweken: één in de kinderboekenweek (september 2018) en één in de boekenweek in maart 2019. De leerlingen mogen lezen wat ze willen, van stripboek tot krant en van roman tot tijdschrift. Maar ze moeten zelf ervoor zorgen dat ze een boek bij zich hebben. In de week vóór de leesweek attenderen we de leerlingen op de leesweek. Wij vragen u of ook u uw kind helpt herinneren een mooi boek te kiezen en mee te nemen. Wij hopen dat de stimulans hier op school en van u thuis ervoor zal zorgen dat uw kind zijn leesplezier weer hervindt.

Mw. C. Vaessen
Docent Nederlands, Taalcoördinator