Oud-leerling in de race om de Young Impact Award

10 april 2019
10 april 2019,
 Off

Drie jaar geleden was ik, Teun Toebes (19) nog leerling bij het Heerbeeck College. Met in mijn achterhoofd de gedachte om ambulanceverpleegkundige te worden verliet ik de middelbare school. In het eerste leerjaar van de opleiding tot hbo-verpleegkundige, op 17 jarige leeftijd, kwam ik in contact met de verpleeghuiszorg. Totaal niet verwacht, maar dat bleek mijn ding. Zó mijn ding dat ik er iets mee wilde doen. Iets positiefs, negativiteit is er namelijk al te veel. Ik wil mensen, waaronder jongeren, meegeven dat je óók in een verpleeghuis of na de diagnose van een vorm van dementie nog plezierige momenten kunt beleven.

Ik besloot video’s te gaan maken met ouderen. In het verpleeghuis ontmoette ik John. Een man met Parkinson dementie. Hij werd mijn maatje. Zo was ik de enige die zijn snor mocht knippen en ging samen met hem, in mijn gele DAF, naar de McDonalds. Ik portretteerde hem en maakte een video. Hierin vertelde John onder andere over de treurige zelfmoord van zijn zoon. Toen zijn andere zoon na de uitvaart van John naar mij toe kwam en vertelde dat hij het idee had dat John mij als zijn zoon is gaan zien, wist ik het zeker. Je kunt met een klein gebaar, zó veel voor mensen (met dementie) betekenen. De complexiteit en veelzijdigheid van de verpleeghuiszorg is enorm.

Ik maakte meer video’s en bedacht een eigen concept, sTeun en toeverlaat, inmiddels een stichting. Ik creëer geluksmomenten voor mensen met dementie. Zo ging ik samen met voormalig conducteur René (88) nog een dag Terug naar het vak. Een kwetsbare man gevangen in zijn zijn bloeide op tot een trotse man die zichzelf durfde te uiten. Of de serie KnUS in de BUS, waarin ik met een Volkswagen-bus ouderen bezoek om te praten over de liefde. <3

Ook heb ik een silent disco set welke gratis in wordt gezet in verpleeghuizen door heel Nederland. Waarom gratis? Omdat ik vind dat iedereen deel moet kunnen nemen aan activiteiten. De silent disco heeft al zó enorm veel stralende gezichten opgeleverd! Eerder maakte ik een video hierover en deze is inmiddels ruim 225 duizend keer bekeken, een grote impact.

Diezelfde impact is gezien door de organisatie van de Young Impact Award en zij hebben mij genomineerd in de categorie Health. YES!!! Zo blij mee! Deze Award wordt op 12 juni in Rotterdam Ahoy uitgereikt aan de jongere die zich (belangeloos) inzet voor de maatschappij. Belangeloos is het allemaal van mij. Gemiddeld kost sTeun en toeverlaat mij 20 tot 25 uur per week, maar dat heb ik er zeker voor over. Het feit dat iemand je bedankt, kort voordat diegene komt te overlijden, zegt mij genoeg. Voor het geluk van een ander, daar doe ik het voor.

Door middel van dit bericht wil ik jullie vragen om op mij te stemmen. Dan kan via deze link. Wanneer ik de prijs win zien 70 duizend jongeren de video’s en komt er nationale aandacht. Die bewustwording is de basis van goede dementiezorg waarbij de mens geprikkeld wordt in het leven.

PS Klik hier voor een link naar het YouTube-kanaal van sTeun en toeverlaat.