Twee keer Gouden Schaal voor gezonde schoolkantine

3 oktober 2019
3 oktober 2019,
 Off

Niet één, maar twee keer goud op het Heerbeeck College! Zowel voor de kantine in het hoofdgebouw als de kantine in het Junior College ontvingen de dames van ‘het winkeltje’ de hoogste waardering van het Voedingscentrum: de Gouden Schaal voor gezonde schoolkantine. Bij de uitreiking was de counter voor een extra feestelijk tintje versierd met gouden ballonnen. En natuurlijk mocht een speciale gezonde aanbieding ook niet ontbreken: geheel in stijl was dit een overheerlijke baguette gezond plus een flesje water.

Voorgezet Onderwijs Best-Oirschot vindt het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling van de kantines op hun scholen gezond is. In samenwerking met cateraar Markies werken zij daarom volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Hiermee maakt de school gezonde keuzes de gemakkelijkste, meest voor de hand liggende keuze. Het assortiment is bepaald in overleg met het Voedingscentrum en bestaat voor 80% uit gezonde producten die op prominente plaatsen liggen. Ook de aanwezige automaten zijn gevuld volgens deze norm. Voor de presentatie gelden ook bepaalde criteria. De school wil minimaal voldoen aan de standaard ‘Zilver’, maar na het controlebezoek van het Voedingscentrum heeft het Heerbeeck College dus in één keer dubbel ‘Goud’ behaald. Het enthousiaste team, bestaande uit Janny, Dieneke, Wilma, Dianne en Lisette, ziet daarmee hun inspanningen beloond.

Verandering doorvoeren is niet altijd eenvoudig, maar het werkt om de leerlingen te verleiden met gezondere keuzes. Zo liggen bij de kassa, het laatste keuzemoment, alleen nog maar verantwoorde producten. Leerlingen kunnen aan de counter dagelijks terecht voor het kopen van een lekker hapje of drankje. Daar staat ook gratis smaakwater dat zelf getapt kan worden. En de Gouden Schalen? Die krijgen natuurlijk een mooi plaatsje in de kantines.